Blížia sa letné mesiace – viete, ako počas nich efektívne udržiavať svoju záhradu?

Blížia sa letné mesiace – viete, ako počas nich efektívne udržiavať svoju záhradu?

Záhrada v lete je asi snom každého – aj tých, ktorí ju nemajú. Grilovačky, kúpanie sa v bazéne, opaľovanie, alebo jednoducho chodenie bosými nohami po mäkkučkej tráve. Na to, aby ste si to mohli užiť, však potrebujete dokonale (alebo aspoň takmer dokonale) upravenú záhradu. Ako sa z toho nezblázniť, keď v lete začne všetko rašiť, rásť a rozširovať sa?

Blížia sa letné mesiace – viete, ako počas nich efektívne udržiavať svoju záhradu?
(zdroj: unsplash.com)

Polievať a kosiť – stále dookola

Alfou a omegou letnej starostlivosti o záhradu je zavlažovanie. Aby vám trávnik, rastliny a úroda nevysychali, je veľmi dôležité ich pravidelne polievať. Treba si však dať pozor na preliatie, pretože mokrá pôda láka škodcov a je náchylná na vznik plesní. Zavlažujte aspoň 10 minút skoro ráno alebo neskoro večer, nie počas dňa.

Hneď po polievaní je druhou dôležitou letnou činnosťou kosenie. Odporúča sa kosiť od apríla do októbra, ale závisí to aj od počasia. Ak chcete, aby bol váš trávnik krásne zelený, mali by ste najmä počas horúcich letných dní dbať na to, aby nebol príliš nízky. Ideálna výška trávy v lete je okolo 5 až 6 centimetrov.

Aby sa vám kosilo dobre, potrebujete na to aj dobrú kosačku. Pozrite si tipy na najlepšie AKU kosačky, vďaka ktorým sa kosenie stane vašou rýchlou a efektívnou (ak už nie obľúbenou činnosťou).

Pozor na slimáky

Okrem polievania a kosenia treba občas trávnik aj prihnojiť, najmä v lete. Pravidelné hnojenie trávnika dusíkatým hnojivom totiž podporuje jeho zdravie a znižuje tvorbu machov a ďateliny. Okrem toho ho robí aj odolnejším voči chladu a mrazu v jeseni a v zime.

V lete záhrada láka nielen vás, ale aj škodcov. Potrápiť vás môžu najmä slimáky a vošky, pretože tí si radi pochutia na šťavnatých plodoch a bujných rastlinkách. Ak nechcete na nich používať agresívne prostriedky, použite “babské recepty“, ako napríklad soľ alebo mletá káva na slimáky.

Do záhrady sa na krásny pokosený trávnik hodí aj záhradný nábytok. Pozrite si, kde kúpiť nábytok aj do záhrady výhodne a z pohodlia domova, ktorý môžete využívať aj viac liet po sebe.

A čo s úrodou?

Odmenou za celoročnú prácu v záhrade je určite zbieranie úrody. Vlastnoručne vypestované ovocie a zelenina sú najmä dnes veľkou vzácnosťou. Starostlivosť však potrebujú aj ovocné stromy. Odstráňte z konárov poškodené a príliš malé plody, aby zbytočne neprekážali tým zdravým kúskom. Tie vetvy, ktoré by mohlo zrelé ovocie zlomiť, previažte alebo podoprite.

Nezabudnite ani na záhony. Podobne, ako pri tráve, aj tie by ste mali dostatočne zavlažovať. Záhony tiež občas prekyprite hrabľami alebo kultivátorom, pôda tak lepšie udrží vlhkosť a rastliny nebudú vysychať. Dávajte pozor na suché alebo žlté listy a odkvitnuté kvety a priebežne ich odstraňujte. Dôležité je odstraňovať aj burinu, a to ešte predtým, ako vyrastie, zakvitne a vysemení sa.

Čo si nevyžaduje veľa starostlivosti, sú napríklad bylinky. V tom prípade je najdôležitejšie ich umiestnenie. Materina dúška, oregano, šalvia, saturejka, levanduľa či rozmarín milujú slnečné svetlo. Mäte, ligurčeku a medvediemu cesnaku zasa najviac prospieva tieň. V lete si viete bylinky najlepšie nasušiť. Sušte ich v dobre vetranej miestnosti, bez priameho slnečného svetla.

Close

www.KuponyZdarma.sk

Nakupujte lacnejšie!